БГ гурбетчия загинал с бежанците в Унгария, заспал зад волана

Български гражданин, който се препитавал като сезонен работник, е загиналият при катастрофата с претъпкано с бежанци БМВ e46 320D с българска регистрация в Унгария, пише „Телеграф“. Сънародникът ни най-вероятно е заспал, докато се движил с изключително висока скорост към границата с Австрия, предполагат разследващите инцидента.

Колата, управлявана от българина, падна от мост над река Репче, близо до малкия град Капошвар на 1 септември около 7.40 часа.

Инцидентът е станал буквално в покрайнините на Капошвар, на главен път № 8529 на 10-километров прав участък, който позволява развиването на високи скорости и често се стига до пътнотранспортни произшествия, съобщават местните медии. Баварецът се е преобърнал няколко пъти, след което е потънал в тинята край коритото на реката. Нашенецът, който е шофирал, както и трима мигранти – двама тунизийци и един сириец, са загинали на място. Други осем човека, които са се возили в багажника, са оцелели. Всичките са мъже. Един е бил изпаднал в клинична смърт, но отзовалите се бързо лекари са успели да го съживят и е откаран по спешност с медицински хеликоптер. Останалите ранени са транспортирани до най-близките болници в Шопрон и Гьор.

Двама са със сериозни наранявания и шестима с леки наранявания. С тях се провеждат оперативно-следствени действия. При разпитите са обяснили, че са минали през Сърбия и са били посрещнати от българина, който трябвало да ги предаде на друг каналджия в близост до границата с Австрия. Крайната им цел била Федерална република Германия.

От Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че са в постоянна връзка с унгарските власти за изясняване на причините за инцидента с български граждани. Унгария се намира на т.нар. балкански маршрут за транспортиране на мигранти от Турция през няколко държави в Югоизточна Европа до западната част на континента. Тежките катастрофи с автомобили, превозващи мигранти, са често явление в района, отбелязват местните медии.