Асен Василев: Няма как данъкът да е еднакъв за всички общини

Преотстъпването на част от данъка за физическите лица на общините не може да е с еднакъв процент за всички. Ако просто върнем обратно два от 10-те процента на местната власт, ще се получи отваряне на огромна ножица между тях. Средната заплата в София е 2700 лв., а в страната е 2000, но има общини, където тя е близко до минималната или около 1000 лв.

Ако просто въведем автоматично един процент, ще продължи тенденцията хората да идват в София, която като община ще получава и огромни пари, а малките няма да могат да наваксат. Това каза финансовият министър Асен Василев пред кметовете на форума „Общините – перспектива 2027“, организиран от „24 часа“. Целта е срещата да даде възможност на кметовете, много от тях новоизбрани, да се ориентират по отношение на това с какво могат да са им полезни изпълнителната власт и бизнесът при развитието на общините.

Данък сгради и такса смет ще могат да се вдигат на всеки две години, ако имотите в съответната община са поскъпнали за това време с над 10%. Това означава, че ако сега за апартамент в София в широкия център данъкът е 350 лв., а цените на имотите за 2 г. са се вдигнали с над 10%, то данъчната оценка ще се актуализира със съответното изменение в цената, отчетена от НСИ.

Много е важно да не лъжем. Данъчните оценки трябва да са реални, а не отпреди 16 г. Тази промяна не означава, че данъците ще се вдигат, а общините сами ще могат да преценят дали на тяхна база ще могат да вдигат промилите. Много е важно да стъпим към реалните цени, ако говорим за изсветляване, а не измислени от 16 г. оценки. Това не вменява на кметовете да вдигнат данъците. Ние сме техническият вносител на това предложение. Ако искаме да вършим правилните неща не трябва да се влияем от това как ще реагират камерите, обясни Василев.

„Разговорът за инфраструктура ще започна метафорично – за духовната инфраструктура. Илюзия е, че е необходимо да градим мостове между изпълнителна и местна власт, или между отделните политически сили. Илюзия е тяхната липса. Малко като във филма за Индиана Джоунс е, където ако хвърлиш пясък, ще видиш че има мост. Всички ние носим един и същи цветове – тези на националния трибагреник. Провел съм над 300 среща, включително с НСОРБ.

Установяваме, че имаме единодушие по над 95% от темите. В този смисъл е лесно да се планира, да се прави капиталово бюджетиране. Общините са жизнените органи на регионалното развитие, а артериите са пътната инфраструктура. За съжаление, ние доста сме ги занемарили и това е факт в следствие на това, че трябваше да наваксваме едно чувствително икономическо изоставане, което не ни позволяваше да инвестираме“, отбеляза регионалният министър Андрей Цеков.