Апартаменти в Москва, замък в Германия: Колко богат е Михаил Горбачов?

Най-много Михаил Сергеевич Горбачов обичаше Германия (активно допринесе за нейното обединение) и също беше обожаван там. Следователно значителна част от активите на семейство Горбачов, са съсредоточени именно в тази страна, съобщават германските медии. Бившият съветски лидер почина на 91 години.

Но, разбира се, в Русия също е останало нещо. Още през 1994 г. Най-големият враг на Горбачов Борис Елцин установи месечна издръжка за своя предшественик – 40 минимални работни заплати (611 хиляди рубли през август 2022 г.). Освен това му беше предоставена къща в съветски стил в село Калчуга, кола с шофьор, охрана и др.

Известно е, че Горбачов е имал апартаменти в Москва, на улица Косигин, които сега принадлежат на композитора Игор Крутой. Не е тайна, че след оставката си бившият съветски лидер беше гражданин на света и много от активите му са в различни страни, най-вече в Германия. Дъщеря му Ирина и внучка му все още живеят в Берлин.

През февруари 2017 г. Горбачов пусна за продажба своето триетажно имение със 17 стаи с площ от 600 кв. метра заедно с парцел от 20 акра в Баварските Алпи. Цената му е около 7 милиона евро. И в резултат собствената му дъщеря купи имота, както се казва, на половин цена за 3,5 милиона. Това имение се е наричало „Замъкът Хубертус“ и е построено преди около век като приют за сираци.

В Германия Горбачов има и друг имот – в град Ротах Егерн. Това е апартамент на първия етаж на малка къща (192 кв. м, с камина, и три тераси) за 3,22 млн. евро. Едно паркомясто в имота струва 35 000 евро.

Първият и последен президент на СССР има и много активи от интелектуалната си дейност. В началото на 1992 г. Той създава “Фондация Горбачов”. Тогава е основана и екоорганизация „Зелен кръст интернешънъл“, на която Горбачов е председател.

Обвиняваният в Русия за марионетка на ЦРУ Горбачов имаше и имоти в Съединените щати, твърдят медии. Отбелязва се също, че а САЩ той се смята за „добър руснак“ и никога не е попадал под санкции.