Андрей Райчев: Възможно е Борисов да поиска Денков да остане премиер

Какви са опциите, които стоят пред властта – развод или дълго съвместно управление? Темата в студиото на „Офанзива” по Нова Нюз коментира социологът Андрей Райчев.

Според него българското правителство е геополитически, а не вътрешнополитически мотивирано. По думите му смисълът му е да осигури стабилност, която НАТО и ЕС искат от страната ни.

„Кабинетът е ненавиждан и от единия електорат, и от другия. Той е в някакъв смисъл извращение и е временен”, посочи социологът. „ДПС реално участва в управлението”, смята Андрей Райчев и посочи, че след Нова година се очаква Делян Пеевски да застане начело на формацията.

Той е категоричен, че поляризацията по отношение на политиката у нас в момента е измислена, така че противопоставянето между партиите е изкуствено. Според Райчев ГЕРБ – СДС плаща по-малка цена от ПП – ДБ за „сглобката” помежду им. По думите на социолога не е изключено лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да пожелае Николай Денков да остане премиер до края на кабинета, защото „защо му е да взима отговорност за нещо, което се проваля”.