Ало измамници тормозят и Кирил Маричков

Жертва на телефонен тормоз от страна на ало измамници в последните седмици бил Кирил Маричков. Легендарният музикант по няколко пъти дневно получавал мистериозни обаждания от чуждестранен номер, които му се сторили съмнителни. Настойчиво му звънял румънски номер, на който Маричков не вдигал, защото не познавал никой в северната ни съседка.

След като споделил с познати, те му казали, че това е класическа схема за телефонна измама и не бива в никакъв случай да натиска зелената слушалка и да им вдига. 79-годишният „щурец“ ползвал смартфон, но не бил в час с всички негови функции и не знаел как да блокира телефонния номер на измамниците, за да спрат да го тероризират с обаждания денонощно.

Ако обажданията от тяхна страна продължавали, се заканвал да търси съдействие от МВР. Имал надежда, че служителите на реда щели да установят самоличността на мошениците, защото напоследък редица банди за ало измами са разбивани, а извършителите – съдени. Въпреки това ежеседмично в криминалните сводки има случаи на телефонни измами с възрастни хора из цяла България, които дават огромни суми пари и свои ценности на безскрупулните лъжци.

Сред ощавените от тях не липсват и популярни личности. Преди години голямата Богдана Карадочева изгоря с 2 хиляди лева по класическа схема – „спешна операция на близък човек“, като тогава мошениците казали, че парите били необходими за интервенция на едното ѝ внуче.

Приживе тв легендата Анахид Тачева също падна в клопката на ало измамници. По позната схема те успяха да я убедят да им даде над 10 000 лева в пари и бижута – 4000 лева, 1300 долара и 650 паунда. Тогава Тачева им хвърли и 2 масивни златни гривни, 5 златни пръстена със скъпоценни камъни, перлени огърлици и обеци. Покойната говорителка бе излъгана от мъж, представящ се за полицай, който поискал от нея парите и ценностите с цел да заловят уж истински измамник – схема, която продължава да бъде актуална и до днес.