Акция „Зима“ започва: 50 лв. глоба за мръсни номера и изтрити гуми

Водачът на моторното превозно средство е длъжен да поддържа табелите с регистрационния номер чисти и да не допуска поставянето върху тях на никакви предмети, материали и вещества. Който управлява превозно средство с нечетлив или закрит по какъвто и да е начин регистрационен номер се наказва с 50 лева глоба. Същата санкция се налага и на шофьори, които карат с изтрити или разкъсани гуми.

Законът изисква от 15 ноември до 1 март шофьорите да карат с гуми, подходящи за зимни условия, каквито са и т. нар. всесезонни, или с летни гуми, но задължително с грайфер не по-малък от 4 милиметра. Катаджиите разполагат със специални уредчета – дълбокомери, с които могат да измерят колко е дълбок протекторът на гумата. Но е важно да знаете, че трябва да мерят в средата, а не отстрани. Миналият ноември са хванали 168 шофьори с нередности по гумите.

Изненадващо от МВР обявиха, че започват акция “Зима” от днес, а не от 1 ноември, като в последните 28 години. Проверките отново ще са в три вида: 1. на велосипедисти, каруцари, тротинеткаджии и водачи на селскостопански машини; 2. на пешеходци; 3. на подготовката на автомобилите за зимни условия.