Актьорът Любен Чаталов съкрушен: Иван Иванов 2 пъти ми спаси живота

„Осиротях без Иван, братче! Какво да кажа, меря кръвно през час, за първи път плача от 15 години. Отиде си Старото, така си казвахме, отиде си стената, на която се облягах, като ми е мъчно, тъжно и нещастно. Не съм на себе си.“ Това каза актьорът Любен Чаталов за своя най-добър приятел, вече покойник – Иван Иванов.

Легендата на българското кино си отиде в 15 часа в сряда в панагюрска болница от инфаркт на 72-годишна възраст. Жена му – актрисата Петя Силянова, е била до последно с него в болницата.

„Той и кметът още не знае на селото. Всички го обичаха. А аз нямам думи да кажа колко. Ние се познаваме още преди студентството във ВИТИЗ. Цял живот приятелство, братче, цял живот. Знаехме си и кътните зъби. Неведнъж ми е спасявал живота, два пъти дори. Обичах го като себе си“, споделя тъжно Чаталов.

Първият път, в който Любо бил на ръба на оцеляването, бил, когато изпаднал в тежка депресия.

„Направо бях на улицата. Исках да си отида от този живот, толкова не ми вървеше. Тогава Иван ме прибра в село Оборище и цяла седмица не си проговорихме. Ей така, едно и също – седим, гледаме телевизия, четем, ядем. В неделята ме попита: „Е, сега добре ли си?“, казах му: „Да, благодаря!“. Имах нужда от тази топлина, от това някой да се погрижи за мен точно в този момент. И той го направи. Е, няма как да издържи сърцето ми в този момент, като разправям това“, спомня си актьорът.

Вторият път, когато Иванов реагира бързо и спасява живота и на двамата, бил, след като в заведение ги напада наркоман.

„Това беше един от най-драматичните моменти в живота и на двама ни. Белезите от касапницата още стоят в главата ми. Въпросният човек, който ни нападна, просто не беше на себе си. И до днес имам белези от ножа. Влезе с една кама и ни нападна. Беше ми забил острието на 3-4 см в главата. Но ми нанесе и емоционални щети, както и на Иван. Като по чудо той веднага намери телефон и извикаха линейка. Това ни спаси. После се отказахме да го съдим, макар че можехме. Инцидентът накара Иван да се замисли за живот извън столицата“, признава актьорът.

Чаталов с любов си спомня и за 50-ия си юбилей, когато Иван Иванов му посвещава моноспектакъл, вместо да му подари някаква вещ. „Казваше се „Муха“ и го играх до миналата година. Всичките книги на Иван съм чел, бяха невероятни“, казва Чаталов.

Вече повече от десетилетие Иван и съпругата му Петя Силянова живеят в панагюрското село Оборище. Къщата им там носи артистичното име „Дом за отдих и култура“, а табела с този надпис посреща още на портата. С много труд, лишения и вложено време са успели да превърнат старата постройка в уютна вила, в която добре дошли са само шепа приятели, пише „България Днес“.

72-годишният актьор, който два пъти преборва коварната диагноза рак на гърлото, предпочиташе уединението и вече почти не канеше гости у дома си. Пенсионер отдавна, Иванов се бе отдал на писане, работа по двора и малки ремонти по къщата. За уюта вътре пък се грижи обичаната му съпруга Петя Силянова. Тя успява да съчетава работата с домакинството и няколко пъти в седмицата пътува до София, за да играе в театъра.

Заради скромните им доходи продължава да се занимава и с дублаж, за да припечелва още средства. Петя е втора съпруга на Иванов. Женени са от 1982 г. и имат син – Стефан. От първата си жена – медицинска сестра, Иван има друг син – Георги, който работи в Софийския районен съд. Иван сключил първия брак прибързано, без да мисли много. Но то какво да му мислиш, когато си само на 23 години. Живели година и се разделили.

С днешна дата семейството на актьора не спира и с благотворителността. Преди време Петя и Иван подарили кръст за църквата „Преображение Господне“ в селото. Това се случва на 15 август – деня на Света Богородица.

„Тук на село съм щастлив. Както вече веднъж ви казах, животните, дори козите ме вълнуват повече от киното“, обясни ни, когато го посетихме преди време Иван Иванов. Според него вече е направил всичко в професията си, а никак не би искал да остарява на екран. „Нямам какво повече да правя. То е направено. Повече не може. Да чакам следваща роля да се усъвършенствам? Не, това е. И пак искам да кажа – работата на човека на тази планета е да предизвиква възхищение, да вдъхновява. Когато се сетиш за един човек, не да се сетиш за него като за велик актьор или талант, а че е предизвикал у теб възхищение. Имам своето самочувствие, че добре съм си свършил работата. В предложените обстоятелства, разбира се“, поясни актьорът в единственото си интервю пред вестника.

„Иван е горд човек, години наред живееше на ръба на мизерията, но пред никой не се оплака. Той е голямата ми любов“, казва за него Петя.

Секссимволът на българското кино Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва техникум по механотехника. Известно време е радист на софийското летище. През 1979 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Димитрина Гюрова. Играе на сцените на Народния театър и Военния театър. Популярен с участието си в лентата „Всичко е любов“, „Лавина“, „Комбина“ и много други.

Сбъдна мечтата си да има внук и от Стефан

„Иван сбъдна мечтата си да има внук на негово име и от втория си син – Стефан, познат повече като рапъра Уош МС. Детето вече е на две години. От първия си син Георги той също има голям внук и внучка“, каза Чаталов. Според него Иванов бил много горд и с победата във „ВИП брадър“ на сина си Стефан през 2018 г. и гледал всичките му включвания.